Ordinanca specialistike për neurologji
D-R. DANIJELA

071 357 356 044 333 760 9:00 - 18:00 (E hënë - e premte)

ULTRASONOGRAFIA E DIAGNOZS SOOD GJAKUT EKSTRAKRANIK DHE INTRAKRANIK

Ultrasonografia e enëve të gjakut të qafës së mitrës (ekstrakraniale) është një teknikë më e re, e përparuar neurologjike-radiologjike e ekzaminimit të pjesës së brendshme të enëve të gjakut me një pajisje moderne ECHO me ultratinguj dhe shërben për të vlerësuar gjendjen e qarkullimit cerebral.

Qarkullimi i dëmtuar nëpër arteriet karotide (arteriet karotide dhe vertebrale) që çojnë gjak në tru është shpesh shkaku i goditjes në tru. Çrregullimi ndodh për shkak të formimit të pllakave, trashjes së mureve, majmërisë dhe përfundimisht bllokimit të arterieve. Depozitat mund të jenë: masa trombotike, depozita të përziera kolesterol-fibrinë (ateroma), depozita të kalciumit. Kjo procedurë diagnostike lejon diagnostikimin e anomalive kongjenitale dhe dëmtimeve të enëve të gjakut.

Zbulimi në kohë i atheromatozës në enët e gjakut na jep një mundësi të vlefshme për trajtimin në kohë dhe parandalimin e goditjes në tru (goditje në tru). Metoda përdoret gjithashtu për të diagnostikuar: të fikët, shoqëruar me presion të gjakut të ndryshueshëm dhe të ngritur, si dhe dëmtime të qafës me dëmtime të mundshme të enëve të gjakut në qafë dhe dhimbje.

Ekzaminimi është pa dhimbje, mund të përsëritet për një kohë të pacaktuar, zgjat mesatarisht deri në 20 minuta. Kryhet në një pozicion të shtrirë, me një sondë eko. Nuk kërkohet përgatitje e veçantë para regjistrimit. Ekzaminimi kryhet nga një neurolog i trajnuar, rezultati lëshohet menjëherë.

ULTRASONOGRAFIA mund të përdoret edhe në hulumtimin e gjendjes së enëve të gjakut në këmbë dhe krahë, me çka gjithashtu arrihet hulumtimi i brendësisë së enëve arteriale dhe enëve të gjakut venoz dhe qarkullimi në to. E njëjta procedurë mund të zbulojë stenozë dhe ateromatozë në enët arteriale e gjakut të gjymtyrëve të cilat parandalojnë gangrenë.

Procedura është e dobishme për diagnozën e trombozës në qarkullimin e thellë venoz cila pengon tromboembolinë dhe infarktin pulmonar, si dhe për zbulimin e gjendjeve më të rralla të zgjerimit patologjik të mureve të enëve të gjakut ose komunikim patologjik midis enëve arteriale dhe të enëve të venave të gjakut.

Ultrasonografia gjithashtu mund të shikojë në qarkullimin e enëve të mëdha të gjakut cerebrale, i ashtuquajturi testi TCD .

SHËRBIMET SHTESË