ЕЕГ – НАТИВНО (возрасни)

Специјална неинвазивна функционалана метода за снимање и регистрација на мозочната активност предизвикана од самите нервни клетки во кората на Големиот мозок

Времетраење:

РУТИНСКО ЕЕГ 30 мин.
НАТИВНО ЕЕГ (ДЕЦА < 16 г.)
4500 ден.
НАТИВНО ЕЕГ (ВОЗРАСНИ)
3500 ден.

НАТИВНО, РУТИНСКО ЕЕГ

Eлектроенцефалографијата е специјална неинвазивна функционалана метода за снимање и регистрација на мозочната активност предизвикана од самите нервни клетки во кората на Големиот мозок. Можи да се повторува неограничено, бидејќи нема никакво штетно зрачење, безболна е, кратко трае- 30 минути.

Се става специјална силиконска капа на главата на пациентот, на која се прицврстуваат специјални електроди, се користи гел и танки кабли, се изведува со затворени очи кои повремено се отвораат-затвораат, се стимулира со трепкање на светлина и подлабоко дишење. Дава многу корисни податоци за пациентите кои имаат: нејасни настапи на поматување или губење на свест, епилепсија, главоболка-мигрена, вртоглавица, квалитативно нарушена свест со конфузни состојби, заборавност …

25 канален клинички ЕЕГ апарат, модел MITSAR-EEG-201M3

Се изведува во посебен изолиран кабинет, во лежечка состојба. Снимањето го прави сестра, под надзор на невролог, кој го издава резултатот, веднаш по снимањето. Пациентот треба да биде со чиста коса и психички припремен дека треба да ги следи упатствата од персоналот, да биде спокоен и релаксиран за време на снимањето.

Ви ги нудиме најдобрите совети и препораки за проблемите од областа на неврологијата

Тука сме за вас - контактирајте не

Закажете преглед кај Д-р Данијела

Слободно проверете кој термин најмногу ви одговара

Изберете услуга*
Изберете доктор*

Закажете преглед