Поликлиника
Д-р Данијела

TCCD BUBBLE тест

Посебна процедура за анализа на циркулацијата во големите крвни садови во мозокот се издвојува т.н. TCCD тест.

ХОЛТЕР ЕЕГ

Пациентот може да се мониторира во домашни услови и се користи подвижен, т.н. холтер еег апарат

ВИДЕО ЕЕГ МОНИТОРИНГ

Кај одредени нејасни напади, неврологот определува потреба од подолготрајна ЕЕГ-регистрација, (видео –ЕЕГ мониторинг)

ЕЕГ – ВО СОН

Во посебни ситуации (нејасни настапи во сон, кај мали деца кои не соработуваат..) се снима ЕЕГ во сон

ЕМНГ

Електродијагностичка метода со која се испитува електричната активност на мускулите и нервите

Доплер на вратни крвни садови

Напредна невролошко-радиолошка техника на иследување на внатрешноста на крвните садови со современ ултразвучен ЕХО апарат

ЕЕГ – НАТИВНО (возрасни)

Специјална неинвазивна функционалана метода за снимање и регистрација на мозочната активност предизвикана од самите нервни клетки во кората на Големиот мозок

Специјалистички преглед

Персонализирана грижа и стручни совети од нашите искусни специјалисти.

Ехо на срце

Проценка на состојбата на Вашето срце и дијагностицирање на потенцијални проблеми.

Коронарен стрес тест

Проценка на Вашето срце под контролирани стресни услови

Холтер ЕКГ

Следење на електричната активност на Вашето срце

Холтер притисок AБП

Постојано мерење на Вашиот крвен притисок

Спирометрија

Проценка на функцијата на белите дробови и откривање респираторни состојби

Ехо на тироидна жлезда

Дијагностицирање и третман на нарушувања од тироидната жлезда.

Ехо со доплер на бубрези, тестиси и простата

Проценка и дијагностика на органите од урогениталниот тракт (бубрези и бешика), простата и тестиси кај мажи

Абдоминално ехо

Неинвазивното снимање на Вашиот стомак – откривање на какви било абнормалности во Вашите органи.

Доплер на екстремитети

Технологија за доплер ехо ултразвук проценка на протокот на крв во Вашите екстремитети

Доплер на АВ фистула

Мерење на протокот крв во Вашата фистула

Ви ги нудиме најдобрите услуги за проблеми од областа на неврологијата и интерната медицина

Што нудиме

Професионални, ефективни и високо квалитетни здравствени услуги од областа на неврологијата

Наше искуство

Примена на најсовремени дијагностички процедури и протоколи на современата медицина базирана на докази

Ваша заштита

Врвна здравствена услуга, како во нашите простории така и во домашни услови

Доцент д-р Данијела Војтикив Самоиловска

спец. невролог

овластен судски вештак од областа на неврологијата

Публикации

Често поставувани прашања

Почнав да заборавам, да не развивавам склероза?

Симптомите на деменција типично се јавуваат , кај 90 % од пациентите, по 65-та година. Доколку сте забележале проблеми со меморијта на помлада возраст, треба да се бара друго објаснение за вашата состојба. Во секој случај треба да се јавите на невролошки преглед.

Често ми трпнат рацете и нозете, дали е тоа сериозно?

Нарушувањата на површниот осет на телото често се манифестираат со трпнење. Постојат заболувања на нервите и мозокот кои може да дадат такви симптоми. Пожелно е да ве прегледа невролог.

Мислам дека имам мигрена, често ме боли глава, пијам аналгетици, но понекогаш не ми помагаат. Како се дијагностицира мигрена?

Мигрената е примарна главоболка и нејзината дијагноза е пред се клиничка . Но неврологот ќе направи испитувања за исклучување на најчестите причини за симптоматско главоболие: TCCD – Тест на меурчиња, МР на мозокот, лабораториски аналзи и т.н, и ќе ви даде соодветна препорака за терапија. Што поскоро јавете се на преглед!

Забележав дека ми се тресат рацете, дали треба да бидам загрижен/а?

Треморот на рацете може да биде симптом на различни невролошки болести. Често се јавува и во склоп на: назначена анксионзост, болести на штитната жлезда, шеќерна болест…
За разграничување на видот на треморот , потребен е невролошки преглед и други испитувања по препорака на невролог.

Имав настап на губиток на свеста, наеднаш се изгубив, сум паднал/а, ја удрив главата, не се сеќавам комплетно што всушност се случило. Дали ваквиот настап ќе се повтори ? Да не боледувам од епилепсија?

Епилепсија е болест на повторувачки настапи , (минимум два), истите често со нарушена свест, кои настануваат заради оштетување на Големиот мозок. Не секој настап на губиток на свеста е епилепсија. Често се работи за колпасна состојба заради нарушена циркулација, од различни причини. Потребен е невролошки , често и кардиолошки преглед за утврдување на причини за даден настап на нарушена свест.

СОВЕТИ И ПРЕПОРАКИ

Дознај повеќе
Епилепсија
Преставува хронична, невролошка болест, која настанува заради болест/ оштетување на кората на Големиот мозок
Вртоглавица
Вртоглавица или вертиго е често и непријатно чувство на занесување, пропаѓање и нестабилност
Главоболка
7 факти за тензионата главоболка
Деменција
..претставува збир од симптоми на постепено, но прогресивно опаѓање на мозочните функции
Мигрена
Факти за мигрена
Стрес
18 совети за брзо намалување на стресот
Физичка активност?!
Како вежбањето и физичката активност влијаат на мозокот?
Мозочен удар
До мозочен удар доаѓа кога има ненадеен прекин во снабдувањето со крв на мозокот

Тука сме за вас - контактирајте не

Закажете преглед кај Д-р Данијела

Слободно проверете кој термин најмногу ви одговара

Изберете услуга*
Изберете доктор*

Закажете преглед