ЕМНГ

Електродијагностичка метода со која се испитува електричната активност на мускулите и нервите

Времетраење:

30-45 мин.
ЕМНГ (ДЕЦА)
4500 - 7000 ден.
ЕМНГ (ВОЗРАСНИ)
4000 - 6500 ден.

ЕМНГ – (електромионеврографија) е електродијагностичка метода со која се испитува електричната активност на мускулите и нервите со можност за определеување на : степеност, нивото и распространетоста на дадено оштетување. Со оваа метода може брзо и рано да се постави дијагноза на болести и повреди на нервите и мускулите. ЕМНГ е функционална метода и секогаш се анализира во координација со невролошки преглед.

(слика)

ЕМНГ е потребно да се направи кај:

  • болести на нервите
  • деформитети на коскено зглобниот систем;
  • повреди на рбетот, мускулите и нервите;
  • ревматолошки и заразни заболувања на мускулите;
  • болести на невромускулната спојка (мијастенија гравис, Ламберт-Итанов синдром);
  • неволни движења (хемифацијален спазам, блефароспазам, тремор..)
  • примарни болести на мускулите.

ЕМНГ е и прогностичка метода, односно помага да се следи текот на опоравување, како и процена на можниот исход во процесот на рехабилитација на дадена болест која ги зафатила нервите и мускулите.

Neuro-MEP-4 канален апарат.

Прегледот трае 30-45 мин, не болен , но е лесно непријатен и потребна е соработка на пациентот. Прегледот се врши кај сите возрасти, ако е пациентот дете, потребно е присуство на едниот родител. Резултатот се издава веднаш.

Ви ги нудиме најдобрите совети и препораки за проблемите од областа на неврологијата

Тука сме за вас - контактирајте не

Закажете преглед кај Д-р Данијела

Слободно проверете кој термин најмногу ви одговара

Изберете услуга*
Изберете доктор*

Закажете преглед