TCCD BUBBLE тест

Посебна процедура за анализа на циркулацијата во големите крвни садови во мозокот се издвојува т.н. TCCD тест.

Времетраење:

TCD - BUBLE тест
3500 ден.

Исто така како посебна процедура за анализа на циркулацијата во големите крвни садови во мозокот се издвојува т.н. TCCD тест. Во дадени состојби потребно е мозочната циркулација и срцето да се прегледаат со т.н тест на меурчиња или PFO тест. 

Тестот се изведува со инјектирање на контраст (физиолошки раствор со меурчиња воздух), во венските крвни садови на едната рака, потоа се следат звучни бранови преку сонда поставена на средната мозочна артерија. Регистрирањето на специфичните звучни бранови покажува дека меурчињата достигнале во артериските крвните садови на мозокот, истото може да упатува на дефект на преградата помеѓу шуплините на срцето. Ова е една од причините за: мозочен удар, минливи еппизоди на мал мозочен удар, како и чести главоболки заарди намалено снабдување на мозокот со кислород.

Ви ги нудиме најдобрите совети и препораки за проблемите од областа на неврологијата

Тука сме за вас - контактирајте не

Закажете преглед кај Д-р Данијела

Слободно проверете кој термин најмногу ви одговара

Изберете услуга*
Изберете доктор*

Закажете преглед